Yunanistan erken seçime gidiyor

Haber Merkezi - Yunanistan’da cumhurbaşkanlığı seçiminin üçüncü turundan da sonuç elde edilemedi. Parlamento’nun cumhurbaşkanını seçememesi nedeniyle erken seçime gidilecek. Yapılan son anketler sosyalist grupların çatı partisi SYRIZA’nın seçimden birinci parti olarak çıkacağını gösteriyor.

Parlamento’da Aralık ayının başından bu yana süren cumhurbaşkanlığı seçimi maratonuna koalisyon hükümetini oluşturan Yeni Demokrasi (ND) ve Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) partilerinin adayı Stavros Dimas tek aday olarak katılıyordu. İlk iki turda 300 vekilli parlamentoda gereken 200 oyu alamayan Dimas’ın son turda 180 milletvekilinin “evet” oyunu alması cumhurbaşkanı seçilmesi için yeterli olacaktı. Anayasa, beşer günlük aralarla yapılan üç tur oylama sonunda cumhurbaşkanının seçilememesi durumunda, Meclis’in 10 gün içerisinde feshedilmesini ve erken genel seçime gidilmesini öngörüyor. Dolayısıyla Yunanistan mevcut durumda yeni bir Meclis aritmetiği oluşturmak için sandığa gidecek. Halen Meclis’te iktidardaki koalisyon hükümeti ortaklarından ND’nin 127, PASOK’un da 28 milletvekili bulunuyor. Muhalefetteki SYRIZA 71, Demokratik Sol (DİMAR) 10, Altın Şafak (Hrisi Avgi) 16, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 12, Bağımsız Yunanlılar da (ANEL) 12 milletvekili ile Meclis’te yer alıyor. Parlamentoda 24 milletvekili de bağımsız olarak görev yapıyor.

Ekonomik krizde ülkeye mali yardımda bulunan uluslararası fonlar tarafından dayatılan ve ülkenin alt-orta gelir grubunu adeta köleliğe mahkûm eden şartlar, Yunan halkının siyasi tercihlerinde de radikal değişimlere neden oldu. Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde, fonlarla yapılan anlaşmalara başından beri karşı çıkan SYRIZA yüzde 26,5’lik oy oranıyla birinci parti olarak Brüksel’e 6 milletvekili gönderme hakkını elde etti. Ülkenin iki merkez partisi iktidardaki koalisyon ortakları muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi yüzde 22,7 ile 5, PASOK yüzde 8 ile 2 milletvekilini AP’ye gönderdi. Yeni kurulan neoliberal parti Potami’nin yüzde 6,6’lık oy oranını yakaladığı AP seçiminde Komünist Parti de yüzde 6 oyla 2 vekille temsil hakkını elde etti. Alınan sonuçlarla Yunanistan tarihinde ilk kez sol, AP seçimlerinden birinci parti olarak çıktı. SYRIZA, AP ile birlikte gerçekleştirilin yerel seçimde de büyük başarıya imza attı. Ülkenin en büyük eyaleti konumundaki ve başkent Atina’nın da sınırları içinde bulunduğu Attiki’de partinin desteklediği Rena Duru, hükümetin desteklediği adayın 12 yıllık üstünlüğüne son verdi. Faşist Altın Şafak hareketinin kazandığı mevziler de solda ortak bir yapı olarak görülen SYRIZA’ya olan ilgiyi artırıyor. Ve bu ilgi ve umudun sonucu olarak Kasım ayı içinde yapılan anketler SYRIZA’nın yüzde 27’lik oy oranıyla sandıktan birinci parti olarak çıkacağını gösteriyor. Anketlerde iktidar ortaklarından Yeni Demokrasi Partisi’nin oy oranı yüzde 22, PASOK’un yüzde 7, Altın Şafak’ın ise yüzde 6.5 olarak görülüyor.

Related Articles

Yazılar
Neşe Yavuz
İsyan yılı 2014
Neşe Yavuz

Şule Can
Sene 2015: Nefes Alamıyorum! (I Can’t Breathe! )
Şule Can

Tuncay Şur
Kobanê; devletten uzak, özgürlüğe yakın
Tuncay Şur

Volkan Yaraşır
Petrol “savaşı”: Rusya, İran ve “vekalet savaşları”
Volkan Yaraşır