Antalya’da iş cinayeti: 2 İşçi öldü, 17 işçi yaralı

Bugün Antalya Organize Sanayi Beyazz Laundry çamaşırhanesinde ki kazan patlaması sonucu 2 işçi yaşamını yitirdi 17 işçi yaralandı. Antalya Halk Derneği Sağlık Emekçileri Komisyonu tarafından verilen son dakika bilgisine göre “Tıp fakültesine toplamda 5 yaralı getirildi.1 tanesi acil bir şekilde ameliyata alındıktan sonra yoğun bakım ünitesine bağlandı. Diğer 4 yaralı direk yoğun bakım ünitesine bağlandı. Hepsinin durumu kritik, ciddi yanıklar ve travmalar söz konusudur. Bunun dışındaki 12 işçi farklı hastanelerde tedavi görmekte.

 

Antalya Halk-Der bir açıklama yaparak yaşanan iş cinayetini protesto etti. Derneğin açıklaması şöyle:

Antalya Beyazz Laundry çamaşırhanesinde yaşanan patlama sonucunda 2 kişi olay yerinde hayatını yitirmiş 17 kişi ise yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştır.İşçilerin bir kısmının hayati tehlikeleri bulunmaktadır. Yaralıların  durumları, an be an Sağlık Emekçileri Komisyonumuz tarafından takip edilmektedir.

Beyaz Laundry, Ermenek,Soma, Torun İnşaat,Quasar Şantiyesi,Oran İnşaat …ve daha nice işyeri, işçi ölümlerine sahne oldu.Bu ölümler ilk değildi ve bu çalışma şartlarında son olmayacağını da biliyoruz. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ne göre 2014 yılının ilk altı ayında en az 978 işçi yaşamını yitirdi. 40’ı kadın, 19’u çocuk, 18’i göçmen ve 150’si emeklilik çağında çalışıyordu. Son 250 günde ise 272 inşaat işçisi hayatını kaybetti. Bu işçilerin tamamına yakının taşeron olarak çalışıyordu. İnşaatlarda hayatını kaybeden işçilerin yüzde 57’si düşerek öldü.

Gün geçmiyor ki bir işçi ölümü daha yaşanmasın, her gün ayrı bir işçi ölümüyle uyanıyor. Bizler gibi; sırf ceplerini doldurmaya çalışan patronların hırsları yüzünden sağlıksız, güvencesiz  çalışma şartlarına maruz kaldığını görüyor bunlarla birlikte ölümler yaralanmalara şahit oluyoruz. Her seferinde işverenin ve devlet erkanının yaptığı açıklamalarla bir kez daha insan hayatının değersizliği  gözler önüne seriliyor ve bu durum biz işçilerin öfkesini her geçen gün arttırıyor.Daha bir senesi dolmayan Soma faciasının ardından Ermenek  olayının yaşanıyor olması ve bu ihmalsizliğe de karşı da benzer açıklamaların yapılması senaryosu önceden yazılan oyunları anımsatıyor ve her olayda bir kaç işçinin ihmalkarlığı olarak anlatılan senaryoların  esas ölüm nedeni olmadığını gören bizler, güvensiz ortamlarda çalışmaya zorlanan güvencesiz korunaksız işçilerin yanında olduğumuzu söylüyoruz.

Biz HALK-DER ‘li işçiler olarak artık bu oyunun daha fazla parçası olmak  istemiyoruz. ”Söylemenin en iyi yolu yapmak” olduğunu düşünen biz işçiler artık daha fazla konuşma, temenni,bahaneler yerine iyileştirilmiş çalışma koşulları istiyoruz. Bizler işçi cinayetlerine, taşeronlaşmaya, güveliksiz iş koşullarına ve sağlıksız çalışmaya  artık “DUR” diyoruz! Ermenek te yaşanan ve son olarak Beyaz Laundry’ de yaşanan  olayların takipçisiyiz.Her an güzel haber almayı umarak beklemekteyiz.HALK- DER olarak artık bir ihtiyaç olarak gördüğümüz İşçi hakları komisyonunu kurmaya ve diğer işçi kardeşlerimizi bizimle dayanışmaya davet ediyoruz. Adaletin en kısa zamanda yerini bulmasını, bu ihmalin sorumlularının tespit edilip gereken cezanın verilmesini istiyoruz.Her zaman mağdur edilmiş hala edilmekte olan işçi kardeşlerimizin ve onların acılı ailelerinin  her zaman yanındayız ve adaletin bekçisiyiz.

YAŞASIN İŞÇİ DAYANIŞMAMIZ!

YAŞASIN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ!

(ANTALYA HALK DERNEĞİ) HALK-DER  İŞÇİ HAKLARI KOMİSYONU

Yoruma kapalı